Telemea de casa - de proba :)

Telemea de casa - de proba :)

Mesajde Aura » Dum Iul 10, 2016 8:58 am

Ingrediente:
-4L de lapte nepasteurizat
-80gr cultura mama de branza (facuta din 1l lapte pasteurizat si un plic de cultura branza LACTOFERM)
-12 picaturi cheag (cheag lichid LACTOFERM)

Am pus laptele intr-o oala la bain-marie, l-am incalzit pana la 70°C si l-am mentinut la temperatura asta 30 min pentru a-l steriliza, apoi l-am lasat sa se raceasca in chiuveta plina cu apa rece pana a ajuns la aproximativ 33- 35°C. Am adaugat cultura de branza (cele 80gr cultura mama), pe care am facut-o cu cateva zile inainte, am amestecat cu un tel 2-3 minute, apoi am lasat laptele sa se acidifieze (este efectul produs de cultura mama asupra laptelui) 10 minute dupa care am pus cheagul. Timp de 1h 30 min, am mentinut amestecul la o temperatura in jur de 33°C, in bain-marie. Dupa aceasta perioada cu un cutit am executat o taietura in compozitie si am observat daca exista o separare clara intre coagul si zer - si a existat acea taietura curata (in engleza, termenul folosit este CLEAN BRAKE). Am incercat si mai devreme de 1h 30min dar s-a vazut clar ca este gata dupa timpul mentionat mai sus.
Cu spumarul, am pus laptele inchegat (coagul) intr-o panza de bumbac asezata pe o sita de scurgere si am lasat sa se scurga de zer 30 min, timp in care o mare parte din zer s-a scurs. Apoi am transferat branza (caci deja este branza) cu panza cu tot intr-o matrita (eu am avut o matrita in forma cilindrica CACIOTTA de 1 kg) si am lasat-o timp de 12 h in frigider. Dupa aceea am scos branza din panza si am pus-o in saramura (150gr sare neiodata si 1L de apa, fiarta si racita). Aici am gresit, cred, trebuia sa o las la o temperatura mai ridicata si un mediu mai uscat ca sa se scurga mai mult de zer.
Gustul, foarte bun cu mentiunea ca data viitoare o sa folosesc mai putina sare pentru saramura, eu nu prea sunt prietena cu sarea, mi s-a parut putin sarata; textura excelenta, fara gauri; miros si culoare potrivite unei branze proaspete; dificultate minima la fabricare. Va recomand sa incercati! Am atasat si cateva poze, le-am facut cand imi aduceam aminte pentru ca eram mai mult concentrata si curioasa de rezultat.


Multumesc fabrica-de-branza.ro pentru ingredientele de calitate!

laptele in bain-marie.png
laptele in bain-marie.png (233.81 KiB) Vizualizat de 7343 ori

cheagul+cultura mama.png
cheagul+cultura mama.png (251.08 KiB) Vizualizat de 7343 ori

coagul taiat.jpg
coagul taiat.jpg (141.17 KiB) Vizualizat de 7343 ori

coagul la scurs imediat dupa inchegare.png
coagul la scurs imediat dupa inchegare.png (220.05 KiB) Vizualizat de 7343 ori

coagul la scurs.png
coagul la scurs.png (235.8 KiB) Vizualizat de 7343 ori

produs final .png
produs final .png (240.18 KiB) Vizualizat de 7343 ori

produs final + matrita caciotta.png
produs final + matrita caciotta.png (239.76 KiB) Vizualizat de 7343 ori


Subiect ridicat ultima oară de Aura Dum Iul 10, 2016 8:58 am.
Aura
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Sep 01, 2015 10:27 am

Înapoi la Forumul branzeturilor de casa

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron